Dalgakıran nasıl yazılır TDK?
Bu, kıyı yapılarını ve tekneleri dalgaların zararlı etkilerinden korumak veya gemilerin yük yükleme ve boşaltmasına olanak sağlamak için limanların ve iskelelerin önüne inşa edilen uzun bariyerleri ifade eder. Bu kelime genellikle yanlış olarak dalgakıran olarak yazılır. Doğru kullanım dalgakıran şeklinde olmalıdır.
Dalgakıran neden bitişik yazılır?
6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ekleriyle oluşturulan bileşik sözcükler yan yana yazılır: cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, gökdelen, manometre, hacı fiili vb.
Dalgaboyu nasıl yazılır TDK?
Dalga boyu, bir dalga deseninin tekrar eden birimleri arasındaki mesafedir. Genellikle Yunan harfi lambda (λ) ile gösterilir. Dalga boyu, frekansla ters orantılıdır, yani dalga boyu arttıkça frekans azalır.
Saç kıran nasıl yazılır?
Saçkıran (alopesi areata) hastalığına ne sebep olur? Saçkıran hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir.
Anabilim dalı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Deniz feneri nasıl yazılır TDK?
Deniz feneri, gemileri çeşitli ışık yayan sistemler arasında yönlendirmek için kıyıya inşa edilen bir yapı türüdür.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Kuruyemiş nasıl yazılır TDK?
Kuruyemiş nasıl yazılır sorusunun cevabı: TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgileri incelersek; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi yan yana yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Gecekondular nasıl yazılır?
7. İkinci kelime olan -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü), belirli geçmiş zaman ekleriyle oluşturulmuş bileşik kelimelerin yanına yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, firdöndü, gecekondu…
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Olağan dışı nasıl yazılır?
Sıra dışı, ayrı yazılmış bir kelimedir. TDK’ya göre sıra dışı kelimesini sıra dışıymış gibi yazmak yanlıştır ve bu bir yazım hatası olarak kabul edilir. Doğru yazmak için kelimeyi sıra dışı haliyle yazmanız gerekir.
Saç böreği nasıl yazılır TDK?
Çuval börekleri (Fotoğraf:
TDK tıraş nasıl yazılır?
TDK’ya göre “shaving” kelimesinin doğru yazımı “shaving”tir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Schaeßen”dir.
Sezaryen kelimesi nasıl yazılır?
Yaygın inanışın aksine, bu kelimenin doğru yazımının Sezaryen olduğu düşünülür, ancak kelimenin doğru yazımı Sezaryen’dir. Türk Dil Kurumu’na göre, Sezaryen kelimesi doğru yazımıdır.
Bir şey nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “bir şey” kelimesinin doğru yazımı “bir şey”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “bir şey”dir.
Kadir Bilmez nasıl yazılır TDK?
“Geçmek”, “bilmek”, “dokunmak” gibi fiillerin örnekleri …
İş birliği nasıl yazılır TDK?
Bu kelimenin doğru yazımı “collaboration”dır, ancak TDK kılavuzuna göre “collaboration” olarak yazılması yanlıştır. Yanlış kullanım: “collaboration”.
Nehri nasıl yazılır TDK?
14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen sözcükler deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tabiatı belirten ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.