Beşikdüzü eskiden nereye bağlıydı?
Beşikdüzü bir süre Şarlı ismiyle Görele ilçesine sığındı. Buradan ayrıldıktan sonra ilçe merkeziymiş gibi doğrudan Trabzon il merkezine bağlandı.
Şarlı ilçesi nereye bağlıdır?
Beşikdüzü Beşikdüzü, Trabzon ilinin bir ilçesidir. 1930’lu yıllara kadar Şarlı adıyla biliniyordu.
Liviopolis ne demek?
Beşikdüzü ilçesinin merkez mahallelerinden Çeşmeönü’nün eski adı. Tarihi kayıtlarda ilk olarak Büyük Plinius tarafından Liviopolis olarak anılmış olup Osmanlı döneminde Yavebolu olarak da anılmıştır.
Beşikdüzü hangi boydan?
Oğuz köy topluluğu, Oğuzların 24 boyundan biri olan “Çepni” boyuna mensup küçük bir boydur.
Trabzon daha önce nereye bağlıydı?
Osmanlı yönetimine giren Trabzon, sancağa dönüştürüldü. Bir süre bağımsız olarak idare edilen sancak, daha sonra Rum Eyaleti’ne bağlandı.
Beşikdüzünün neyi meşhur?
Beşikdüzü gezinizde mutlaka görmeniz gereken yer: Eynesil Kalesi. Kaleler, Manzara NoktalarıSis Dağı. Dağlar.Çal Mağarası 186. Mağaralar ve Oyuklar.
Beşikdüzü çepni mi?
Giresun’un doğusunda ve Trabzon’un Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hala Çepni denmektedir. Bu bölgenin giyim tarzı ve sözlü kültürüne de Çepni kültürü denmektedir.
Beşikdüzü’nün nüfusu kaç?
Beşikdüzü’nün 2023 yılı nüfusu 23.568’dir. Bu nüfusun 11.951’i erkek, 11.000’i kadındır.
Beşikdüzü kaç km2?
Beşikdüzü ilçesi Trabzon’a 45 km. uzaklıktadır. batısında yer almaktadır. Doğusunda Vakfıkebir, batısında Eynesil, güneyinde Şalpazarı ve Tonya ilçeleri, kuzeyinde ise Karadeniz bulunmaktadır. Sahil kasabası olarak kodlanan ilçenin yerleşim alanı 121 km²’dir. İlçemizde 34 mahalle bulunmaktadır.
Şarlı ne demek?
Şarlı isminin şehre kasabalı veya vatandaş anlamında verildiği varsayılabilir. Günümüzde çevre kasabalılar ve Beşikdüzü’nün 65-70 yaş üstü yerlileri bazen Şarlı derler. Ayrıca “Şarlılı” sıfat ekine (-lı) bir (-lı) daha eklenerek de kullanılır.
Görele nerenin ilçesidir?
Görele, Giresun ilinin kuzeydoğusunda, Karadeniz kıyısında bir ilçedir.
Çepniler kimdir?
Çepniler (Osmanlı Türkçesi: چپني, Çepni, Eski Anadolu Türkçesi: جآپنِ, Çepni) veya Çepni boyu, esas olarak Doğu Karadeniz ve Türkmenistan’ın batı bölgelerinde yaşayan ve Oğuz boylarının Üçok boyuna mensup yerleşik bir Türk halkıdır.
Trabzon hangi soydan gelir?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Akçaabat eskiden nereye bağlıydı?
Akçaabat ilçesi kuruluşundan itibaren idari olarak Trabzon’a bağlı olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu idaresi altında Akçaabat’ta ilçe teşkilatı 1897 yılında kurulmuş ve ilk kaymakam olarak Giritli Mehmet Ali GORDANOĞLU atanmıştır.
Beşikdüzü çepni mi?
Giresun’un doğusunda ve Trabzon’un Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinde yaşayanlara hala Çepni denmektedir. Bu bölgenin giyim tarzı ve sözlü kültürüne de Çepni kültürü denmektedir.
Vakfıkebir’in eski ismi nedir?
Vakfıkebir’in ilk adı Fol’dur. Bu isim ilçeye 45 km uzaklıktadır. Adını güneyden doğan ve şehir merkezinde denize dökülen aynı isimli dereden almaktadır. Vakfıkebir’in ikinci adı Büyükliman’dır.
Çarşıbaşı ne zaman ilçe oldu?
O tarihten sonra Çarşıbaşı, Vakfıkebir’e olan bağlılığını sürdürdü. Çarşıbaşı, 1944 yılında bucak oldu, Çarşıbaşı belediyesi 1 Aralık 1954’te kuruldu ve 12 Ağustos 1991’de ilçe oldu.